Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ZEYTİNYAĞININ BUHARI BİLE SOKAĞA ATILMIYOR

ZEYTİNYAĞININ BUHARI BİLE SOKAĞA ATILMIYOR  – ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ ESNASINDA DIŞARI

ZEYTİNYAĞININ BUHARI BİLE SOKAĞA ATILMIYOR
  – ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ ESNASINDA DIŞARI ATILAN VE AROMA ÖZELLİĞİ TAŞIYAN BUHAR, SANAYİ – ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNİN BAŞARISI SONUCUNDA DÖNÜŞTÜRÜLMEYE BAŞLANDI
  – DEPOLANAN BUHAR, SIVI HALE GELDİKTEN SONRA GIDA VE KOZMETİK SANAYİDE DEĞERLİ BİR ORGANİK MADDE OLARAK KULLANILABİLİYOR
 
 
– Balıkesir’de sanayi – üniversite işbirliği ile zeytinyağı fabrikalarında, zeytinyağı üretimi esnasında dışarı salınan aromalı buhar artık depolanıp, zeytinyağı aroması olarak gıda ve kozmetik alanında kullanılır hale getirildi.
  Dünyanın önemli zeytin ve zeytinyağı üreten ülkeleri arasındaki yerini koruyan Türkiye’de sanayi – üniversite işbirliği ile önemli bir projeye daha imza atıldı. Buhardan aroma elde etme işlemi dünyada ilk kez zeytinyağı üretiminde kullanıldı ve başarılı olunarak uygulamaya geçildi. Dünyanın en büyük ve modern bitki özü üretim reaktörüne sahip olan ve Türkiye’nin ilk ve tek bitki özü üretim tesisleri ve laboratuvarının sahibi Türk kaşif Faruk Durukan, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik Enstitüsü ile işbirliği yaparak zeytinyağının aromasını elde eden cihazı geliştirdi. Bilim dalında geçtiğimiz yıl Nobel ödülüne aday gösterilen ve taşın suyunu çıkartarak dünya bilimini hayretler içinde bırakmasıyla ünlenen Faruk Durukan, geliştirdiği cihazı ilk olarak Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesindeki tesislerinde denedi. Faruk Durukan, Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı ve biyologlardan oluşan ekibini de yanına alarak Altınoluk Tariş Zeytinyağı Tesisleri’ne gitti. Zeytinlerin makinelerden geçirilip, yağının elde edilebilmesi için sıkılması esnasında çıkan buharın dışarı atılmasını istemediği için uzun zamandır çalışma yaptığını belirten Durukan, geliştirdiği cihazı zeytin sıkım makinesinin buhar atma borusuna monte etti.
  Kendi geliştirdiği cihazı deneyen Faruk Durukan, Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı’yı da hayretler içinde bıraktı. Zeytinyağı oluşumu esnasında çıkan buharın zengin bir şekilde zeytinyağı aroması içeriğini ve bunu sıvılaştırarak elde ettiklerini söyleyen Faruk Durukan, “Sanayi – üniversite iş birliği başarısı, üretimde yeni teknikler geliştirerek dünyaya yenilikler getiriyor. Böylece hem ülkemiz, hem de dünya kazanıyor. Zeytinyağı fabrikalarında zeytinin kırılması esnasında gaz halinde aroma çıkar. Burada zeytin meyvesinde bulunan en faydalı diyebileceğimiz hassas malzemeler; İlk harekete geçen malzemelerdir. Dolayısı ile bunların gaz halinden sıvı haline dönmesi gerekir. Bu cihaz, gaz halindeki malzemeleri sıvı forma geçiren bir cihazdır. Böylelikle zeytin meyvesinde bulunan bileşikler bu cihazda toplanmaktadır. Bu cihazın en büyük özelliği ilk defa ve tamamen Türk AR-GE’siyle yapılmış olmasıdır. Bu elde edilen malzeme, ilaç sanayiinde, kozmetik sanayiinde kullanıldığı gibi, tekrar bu aroma zeytinyağına katıldığında yağın kalitesini, raf ömrünü ve nefasetini artırmaktadır. Böylelikle Türk zeytinyağı dünyadaki zeytinyağı standartlarından daha kaliteli bir hale getirilmektedir. Hedef bu şekilde Türk zeytinyağının dünya sıralamasında ön plana çıkartılmasıdır” dedi.
  Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı ise, sanayi – üniversite iş birliğinin başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Faruk Durukan’a teşekkür etti.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir