Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAŞKANI GÖRMEK İÇİN 66 YIL SONRA İLK KEZ BELEDİYE BİNASINA GELDİ

66 yıllık hayatında ilk kez başkanı tebrik için belediye binasına ayak bastı.

66 yıllık hayatında ilk kez başkanı tebrik için belediye binasına

1- Babam vefât etti. Kur’ân-ı kerîm okuyorum. Bundan haberdar olur mu? Hediye etmem şart mıdır?
 
Haberdar olur. Bir sayfa bile okumuş olsak hediye ederiz, o zamân haberdar olur.

   

2- Hicrî kamerî sene ile, hicrî semsî sene arasında ne fark vardır?
 
Her ikisi de hicrîdir. Peygamber efendimizin “aleyhissalâtü vesselâm” hicreti esâs alınmıştır. Gökteki hilâle göre ayarlanana, hicrî kamerî denir. Mubârek günleri kutladığımız kamerî takvîmdir. Burada bir sene 354 gün çekiyor. Öbürüsü hicrî şemsî. Hicrî şemsînin başlangıcı da orasıdır. Ama güneşe [bugün bizim kullandığımız milâdî takvîmin kullandığı seneye] göredir. Yani bir sene 365 gün çekiyor. Arada 10 günlük bir fark var. Aşağı yukarı 30 senede bir sene atıyor.

Ebü’l-Hayr Fârûkî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Mânevî perdelerin, kalp gözünün açılması, herkese nasîb olmaz. Allahü teâlâ bunu dilediğine ihsân eder. Allahü teâlânın lütuf ve ihsânına kavuşmadıkça, bu saâdet, pazu kuvveti ile ele geçmez.

 

   

3- Hicrî yılbaşı gecesinde, iki rek’at şükür namazı diye bir namaz var mıdır?
 
Böyle bir namâz yok. Şükr namâzı her zamân kılınır. Yeni bir yıl geldiği için, hayırlara vesîle olması için duâ edilir, namâz kılınır. Onun bir mahzuru söz konusu değildir. Emredilen, ibâdet olarak bildirilen böyle bir namâz yok. Kaza namâzı borcu varsa, onun yerine iki rek’at, ilk kazaya kalan sabah namâzının farzına diye niyet ederek kılınır.

   

4- Mesaj ile çekilişe katılmak uygun mudur?
 
Dînimiz buna kumar diyor. Elli kuruşa araba verirler mi? Resmen bunun adı kumardır. İştirâk edenlerin hepsi harâm işlemiş olur.

   

5- Namâz kılmayanın duâsı kabûl olur mu?
 
Ehl-i sünnet itikâdında amel îmândan cüz değildir, fakat namâz konusunda ittifak etmemişler. İmâm-ı Ahmed bin Hanbel hazretleri gibi zâtlar, (Mü’min namâz kılar, mü’min olmayan namâz kılmaz) ve benzeri hadîs-i şerîflere dayanarak,  (Namâz îmândandır) buyuruyorlar. Duânın kabûl olması için namâz kılmalı, emrleri yerine getirmeli, istigfâr etmeli, sadaka vermeli, ondan sonra duâ etmelidir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir