Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BİN METREKARE ÜZERİ KONUTLARDA MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ ZORUNLU OLDU

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na bağlı olarak düzenlenip, 05 Aralık 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Enerji Performansı Yönetmeliği” yürürlüğe girdi.
Bu değişiklikler ile ilgili olarak bilgilendirme ve eğitim amacı il Balıkesir’in Edremit ilçesi Makina Mühendisleri Odası’nda bir seminer düzenlendi.
Seminere Makina Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Mimarlar, Belediye ve Yapı Denetim Kuruluşları yetkilileri katıldı.
Bu yönetmelik uyarınca bu tarihinden itibaren; toplam alanı bin m2’den büyük yeni yapılacak konut binalarında ısı yalıtımı ve merkezi ısıtma sistemi yapılması zorunlu oldu. Daire başına düşen ısınma maliyetlerinin paylaşımı için her daire girişinde “ısı pay ölçer” bulunacak, dairelerdeki peteklere de termostatik vana takılacak.
Toplam alanı iki bin m2’den büyük alışveriş merkezi, spor salonu vb. ticari yapılar ve hizmet binalarında soğutmanın ve iklimlendirmenin merkezi sistemler ile yapılması zorunlu oldu.
Toplam alanı bin m2’den büyük yeni yapılacak olan otel, yurt, hastane gibi konaklama amaçlı konut dışı yapılarda sıcak su kullanımının merkezi olarak sağlanması ve bu binaların ısıtma ve sıcak su sistemlerinin mutlaka güneş enerjisi toplayıcıları ile desteklenmesi zorunlu oldu.
Yeni yapılacak olan ve bin m2’nin üzerindeki binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma enerji ihtiyaçlarının tamamen veya kısmen yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması amacıyla tasarımcılar tarafından bir rapor hazırlanacak. Bu rapor sonucunda ilk yatırım maliyetinin 20 bin m2’ye kadar olan binalarda 10 yılda, 20 bin m2’den büyük binalarda ise 15 yılda geri kazanılması durumunda bu kaynakların kullanımı zorunlu olacak.
Yeni yapılacak olan her binaya “Enerji Kimlik Belgesi” verilmeside zorunlu oldu. Bu belge Yapı Kullanma Belgesinin ayrılmaz bir parçası olacak. Eski binaların ise 2017 yılına kadar bu belgeye sahip olmaları gerekecek. Bundan böyle yapılar beyaz eşyalarda olduğu gibi sahip olduğu enerji sınıfı ile tanımlanacak.
Bu zorunluluklara uymayan binalara belediyeler tarafından inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izni verilmeyecek. Aksi durumda ilgili idareler, enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar ve yapı denetim kuruluşlarının sorumlu olacağı yönetmelikte belirtildiği yapılan toplantıda ayrıntılı şekilde anlatıldı

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir