Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EDREMİT’TE STRATEJİK PLANLAMA SEMİNERİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Ortaöğretim Projesi’ kapsamında Balıkesir’in Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce açılan ‘48 No’lu Stratejik Planlama Mahalli Hizmet İçi Eğitim Semineri’ Edremit Li

 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Ortaöğretim Projesi’ kapsamında Balıkesir’in

ÇOKEMEL

 

 

Velilere domuz gribi aşısı mektubu

 

 

 

Emel GÖKÇE

 

                       

Öğrencilerin aşılanmasına bu hafta içinde başlanacak.. Okullar velilere 2 yaprak aşı ile ilgili bir kağıt yolladı.. Domuz gribi aşısı için izin istedi..
Domuz gribi aşısı Türkiye’deki tüm sınavlarını başarıyla tamamladığı her ne kadar iddia edilsede velilerin tereddütü hiç azalmadı..

Okullar ise,  bu hafta başlayacak olan öğrencilerin aşılanması için nabız tutmaya başladı. Velilerin tercihine göre  ‘Uygun buluyorum’ ‘Uygun bulmuyorum’  yazılı izin kağıtları karar verilip imzalanması için velilere ulaştırıldı.
Okul idaresi tarafından gönderilen izin kağıtlarını alan velilerden biri de, benim.

Yazıyı imzalayıp okula teslim etmedim. Daha doğrusu edemedim. Çünkü birçok anne gibi oğlum Egehan’ı aşılatıp aşılatmamakta kararsızım.

Benim için bürokratların da aşılanması önemli değil. Asıl önemli olan doğru olanı yapmak.

Okul yönetimleri tarafından evlere gönderilen mektuplarda, hastalığın alt solunum yollarına inme eğiliminin yüksekliğinden söz edilirken, zatüree sinüzit, orta kulak iltihabı, en sık rastlanılan komplikasyonlar arasındaymış. Beyin dokusu. Kalp kası ve kas iltihabı ile Guillain-Barre Sendromu başta olmak üzere birçok komplikasyon görülebileceğine değinilmiş. Bu riskleri zaten pek çoğumuz biliyoruz.

Aşının güvenilirliğinin gerekçesi ise Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olmasıymış. Aşıların ruhsat almaları onların güvenli olduğu anlamına geliyormuş. Peki güvenlide niye böyle bir uygulamaya gerek duyuluyor velilere kağıt imzalatılıyor demeden kendimi alamıyorum.

Aşının yan etkilerine gelince; sık görülen, yaygın olmayan, nadir görülen, çok nadir görülen olmak üzere dört gruba ayrılmış.

Sık görülen yan etkiler: Aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, sertlik, morarma ağrı, vücut kırıklığı, yorgunluk,baş ağrısı, terlemede artış, titreme, eklem ağrısı,kas ağrısı (Bu durumlar genellikle aşıdan sonraki birkaç günde ortaya çıkabilir ve bir iki gün içerisinde kendiliğinden düzelir)

Yaygın olmayan yan etkiler: Yaygın cilt reaksiyonu (ürtiker, kurdeşen dahil)

Nadir görülen yan etkiler: Tansiyonda düşme, şok,sinirlerin geçtiği yol boyunca ağrı, pıhtılaşma hücrelerinde azalma nedenile kanama.

Çok nadir görülen yan etkiler: Damar iltihabı, sinir iltihabı, beyin dokusu iltihabı, Guillain-Barre Sendromu yer alıyor.

Ayrıca bir de mesaj verilmiş. Bu bilgilerden anlaşılabildiği gibi aşının yararı olumsuz etkileri ile kıyaslandığında çok yüksektir. 

Aşıyı yaptıralım mı yaptırmayalım mı? Sorularına kafamda yanıt bulamadım. Domuz gribi aşısının fayda ve zararı noktasında tereddütte kalınca, çocuk doktorlarından yardım isteme kararına vardım.

‘Bağışıklık sistemini zayıfsa öneririm. Henüz çok yeni üretilen bir aşının ne derece etkili olacağını bilmek mümkün değil. Biz Dünya Sağlık Örgütü’nü örnek alıyoruz. Bu aşıda kullanılan adjuvanlar, 50 yıldır çocuklara kullanılan aşılarla benzer maddeler içeriyor. Aşının faydası, olası yan etkilerinden daha büyük. Aşıyla ilgili aslında bilimsel olumsuz bir kanıt yok. Hastalık daha tehlikeli. Aşı yapılmazsa, virüs kırıp geçirmeye başlayacak’ gibi çelişkili yanıtlarını alınca hekimler arasında da farklı yaklaşımların bulunduğunu ortaya çıkardı açıkcası.

Olmalı mı olmamalı mı?

Ne dersiniz!..

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir