– İLAÇ SEKTÖRÜNE SEVİNÇLİ HABER
– TÜRK BİLİMİ, KRİZDE OLAN İLAÇ SANAYİSİNE HAYAT VERECEK OLAN CAN SUYU FORMULÜ BULDU
– TÜRKİYE ARTIK DÜNYA İLAÇ SANAYİİNDE SÖZ SAHİBİ OLMA YOLUNDA ÇOK EMİN ADIMLAR ATACAK
– BİLİM ADAMI FARUK DURUKAN, TÜRKİYE’DE İLK VE TEK VE DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ BİTKİ ÜRETİLEBİLEN LABORATUVARINDA YAKLAŞIK 200 ÇEŞİT İLAÇ İÇİN HAM MADDE ÜRETMEYİ BAŞARDI
– BAÜ FEF BİYOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. GÜLENDAM TÜMEN:
– “TÜRKİYE ARTIK İLAÇ SANAYİİNDE DIŞA BAĞIMLIĞI BIRAKACAK VE HATTA BAŞKA ÜLKELERE DE İLAÇ HAM MADDESİ TEMİNİ YAPABİLECEKTİR”
– TÜRK BİLİM ADAMI FARUK DURUKAN:
– “25 ÜNİVERSİTEDEN ALDIĞIM DESTEKLER İLE TESİSLERİMDE İNANILMAZI BAŞARDIK”
– “TÜRKİYE’DEKİ İLAÇ HAM MADDESİ SIKINTISI ARTIK TARİHE KARIŞACAK VE BUNUNLA BİRLİKTE ÜLKEMİZ, SEKTÖRDE DÜNYA DEVİ ÜLKELERE ADETA KAFA TUTARAK, KENDİNE BAĞIMLI HALE BİLE GETİREBİLECEKTİR”
Türk bilimi, 200’ün üzerinde ayrı bitki etken malzemesini elde ederek ilaç ham maddesi üretmeyi başardı. Artık Türkiye, ilaç ham maddesi temininde dışa bağımlılıktan kurtulacak ve ülkedeki ilaç krizi son bulacak.
Bilim dalında Nobel Ödülü’ne aday gösterilen ve buluşlarıyla dünya bilimini hayretler içinde bırakmayı başaran Türk bilim adamı Faruk Durukan, 25 üniversite ile yaptığı ortak çalışmalar neticesinde, Türk ilaç sanayisini içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtaracak bir başarılı bir buluşa imza attı. Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen ile birlikte, ülkedeki farklı üniversitelerden kimya uzmanlarıyla aylar süren bir çalışma içine giren Faruk Durukan, Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın da en donanımlı bitki özü üretebilen tesis ve laboratuarlarında, ilaç etken maddesi olarak tabir edilen ve ilaç ham maddesi olarak bilinen yaklaşık 200 çeşit önemli maddeyi üretmeyi başardı.
Durukan’ın bu çalışması sayesinde Türk ilaç sektörü, ilaç ham maddesi (etken madde) temininde yurt dışına bağımlı kalmayacak ve bu durumda da ilaç fiyatları başta olmak üzere, ülke ekonomisinin canlanması gibi daha bir çok sıkıntıyı sonlandıracak. Türk ilaç sanayi açısından büyük bir sevinç yaşatacak olan bu haberin dünya bilimini de etkilemesi bekleniyor. Bilindiği gibi, ilaç sanayinde dünyada söz sahibi olan ülkeler son günlerde sentetik ham maddeler ile ilaç üretiminin önüne geçmek için yoğun bir çaba gösteriyor. Bu noktada Türkiye’nin yaklaşık 200 çeşit ilaca etken madde üretebilir duruma gelmesi ise, dünya ilaç sektöründe Türkiye’nin dünya devi ülke konumuna gelmesini kaçınılmaz kılacak.
“BU ÇALIŞMA TÜRKİYE’DE DEVRİM NİTELİĞİNDEDİR”
Türkiye’nin ilaç etken maddesi üretebilir duruma gelmesini büyük bir devrim olarak niteleyen BAÜ FEF Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, “Gelişmiş teknolojiyi üst düzeyde yakalamış toplumlarda bu ilerlemenin temel sebebi, sanayi – üniversite işbirliğidir. Gelişmekte olan ülkemizde buna benzer özelliklere az sayıda da olsa rastlanmaktadır. Bu da geleceğe olan ümidimizi anlatmaktadır. Biz Balıkesir Üniversitesi öğretim üyeleri, sanayi – üniversite işbirliğine inanmaktayız. Bu anlamda Kale Naturel şirketine uzun süredir bilimsel destek vermekteyiz. 5 ana dalda yürütülen çalışmalardan en büyük grubu biyolojik aktiviteye sahip bitkiler oluşturmaktadır. Gıda destekleyicileri, diğer adıyla nütrosatikler yaşam kalitesini arttırmak açısından günümüz insanımızın vazgeçilmezlerinden olmuştur. Bu firmada üretilenler tek tek bizlerin araştırmalarından geçmektedir. Dileğim ve temennim, üniversite – sanayi işbirliği çalışmalarının hızla çoğalmasıdır. Üniversiteler ve Kale Naturel Ekstrakt firması arasındaki bu işbirliği gibi başka firmalar da bu yolda faaliyet alanlarını çeşitlendirsin. Büyük uğraşlar verilerek yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye artık yaklaşık 200 ilaç etken maddesini üretecek duruma geldi. Bu da dünya ilaç sanayisini bile etkileyecek devrim niteliğinde bir çalışmadır. Faruk Durukan ve ekibini, dünya ilaç sektörünü etkileyecek ve sıkıntı içinde boğuşan Türk ilaç sanayisini de düze çıkartacak bu çalışmalarından dolayı kutluyorum” diye konuştu.
Faruk Durukan ise, ana amaçlarının Türk Ar-Ge’sini dünya Ar-Gesi’nin üzerine çıkartmak olduğunu ve ülkenin gün geçtikçe çıkmaza sürüklendiği ilaç sanayindeki zararın önüne geçmek olduğunun altını çizdi. Yaklaşık 200 çeşit ilaçta kullanılabilecek etken maddelerin isimleri ise şunlar; “Oleuropein, Sineol, Borneol ,Tuyon, Kafur, Ursolik Asit, Oleanolik Asit, Rutin, Hiperozit, Viteksin, 8-Metoksi-Kemferol, Luteolin, Apigenin, Karnosik Asit, Karnosol, Rozmanol, İzorozmarol, Triterpenler: Betulin, Betulinik Asit, Miromerik Asit, Oleonolik Asit, Flavonoidler: Diosmin, Erirosin, Karnosik Asitgenkvaninnepetin, Nepitrin, Karotenoidler, Alfa-Tokoferol gibi maddeler. Cynaridin, Kersetin, Hesperedin, Cynarosit – 3- Kafeoilkinik Asit, Apigenin, Vitekslaktam, Linoleikasit, Aminler, Asetilkolin, Betain, Kolin, Histamin, Seratonin, Lesitin, Kafeik ve Klorojenik Asit, Kersetin, İzokersetin gibi Flavonoidler, Formik, Fumarik Asitler, Karotenoidler, Lökotrienler, Steroller Folikasit, Pantotenik Asit ve vitaminler, Triterpenler, Steroller ve mineraller (Magnezyum, Potasyum, Kalsiyum, Bakır, Krom, Selenyum), vitamin C bulunur. Kumarik Asit, Protokateşik Asit, Malikasit, Klorojenik Asit, Kafeik Asit, Ferrulikasit, Vanilik Asit, Suksinik Asit. Proantosiyaninler: Silymarin, İsosilybin, Dehydrosilybin, Silykristin, Silydianin ve birkaç Flavonoid, Taxifolin. Triterpenik, Saponinler, Glisirizin, Kumarin
Ökaliptol, Gallotanen, Prosiyanidin, Kondanse, Tanen, Triterpenler’den Ursolikasit türevleri
Müsilaj, Polisakkaritler, Aminoasitler, yağ asitleri, Fenolik Asitler ve Apigenin Glukozit Asetat
Flavonoidler Flavonoller (Kersetin, Kamferol, Mirsetin), Flavan – 3- Ol’ler (Katesin, Epikatesin, tanenler) ve Antosiyaninler. Resveratrol, Hidroksisinnamik Asit ve Gallik Asit. Kinik Asit, Sitrik Asit, Malik Asit. İridoitler, Klorojenik Asit ve bazı Kafeik Asit türevleri, Pektin Kateşinler, Antosiyaninler, Likopen, Vitamin A ve C, Beta Karoten, Potasyum, mineraller (Magnezyum, Selenyum, Çinko).”
