Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KÖYLÜDEN ÖRNEK DAYANIŞMA

Havran Eseler Köyünde köy halkı köylerine camii yaptırmak için elele verdi.

Havran Eseler Köyünde köy halkı köylerine camii yaptırmak için elele

1- Oğlum yurtdışında, bekâr. Birikmiş             parası var. Buna zekat düşer mi?

 

İster bekâr olsun, ister ayrılmış olsun, nisâb             miktarı ölçüye, doksanaltı gram altına, borcu çıktıktan sonra ulaşan             kimseye zekât düşer.

 

 
   

2-Oğlum bekâr. Kredi ile kendine ev             aldı. Bankadan kredi çekip ev almak caiz             midir?

 

Evi oksa, kiralık ev de bulma imkânı söz konusu             değil ise, kredi ile ev almak câizdir.

 

 
   

3- Ben hoca değilim, sizi dinlediğim             için beni hoca zannediyorlar. Bu konu hakkında bilgi verir             misiniz?

 

Duyduklarımızı eminsek, doğru biliyorsak hemen             naklederiz veyâ kitâp veririz. Bu şekilde hepimiz dinimize hizmet             edeceğiz. Çünkü Allahü teâlâ yarın âhirette hepimize             soracak.

 

 
   

4- Oğlumun arkadaşları Ramazan-ı             şerifte birkaç gün oruç tutmuşlar, sonra bırakmışlar. Bunların             kefaret tutması gerekir mi?

 

Başlanmış oruç herhangi bir sebep yokken             bozulursa, keffâret gerekir.

 

 
   

5- İngilterede cami küçük olduğu için,             hoca efendi üç defa ayrı ayrı cuma namazını kıldırıyormuş. Bu             şekilde namaz olur mu?

 

Olmaz. Bir defa kılınır ve o iş biter. Ancak             şâfiî mezhebinde bir farzı bir imâm birkaç defa             kıldırabilir.

 

 
   

6- Türkiye takvimini aldım. Bir             arkadaşım başka bir takvim getirdi. İki takvimi arasında namaz             saatleri farklı hangisine uymamız             gerekir?

 

Türkiye takviminin bildirmiş olduğu namâz             vakitleri sıhhatlidir, ihtiyatlıdır. Ona göre hareket             etmelidir.

 

 
   

7- Abdülkadir Geylani hazretleri             Adıyamanda hayattaymış. Doğru mudur?

 

Değildir. Alâkası             yoktur.

 

 
   

 

8- Camiye gittiğimiz zaman cemaati farz             namazı kılarken yetişiyoruz. Farzdan sonra sünneti kılabilir             miyiz?

 

Sabah namâzının farzı kılınıyorsa, son cemâat             mahallinde hemen sünneti kılıp, yetişmelidir. Ama vakit dar, cemâat             de oluşmuş ise, sünneti de kılacak yer yoksa, farza durulur. Vakit             olsa bile artık sünnet kılınmaz.

 

 

  

 

9-             Farzı kılıyoruz yer değiştiriyoruz. Her namaz için yer değiştirmemiz             gerekir mi?

 

İmâmın farz             kıldığı yerde son sünneti kılması mekrûhtur, ifâdesi geçiyor. Cemâat             için elzem değildir.

 

 

 

 

10-             Vitir namazında kunut tekbirini almadan rükuya gidiyorum. Bu durumda             ne yapacağımı bilmiyorum?

 

Kunut tekbiri             almadan eğilsek, artık geri dönülmez. Secde-i sehv yapılır. Geri             dönüp de kunut tekbiri alınması, kunut dualarını okuması             bildirilmemiş. Bu kimse namâzın sonunda secde-i sehv             yapacak.

 

 

 

 

11-             Cemaate dördüncü rekatta yetişirsek, ilk üç rekatı nasıl             kılmalıyız?

 

İmâm selâm             verince biz kalkarız. Sübhâneke okuruz, Fâtiha, zamm-ı sûre okuruz.             Rükü, secde yaparız. Oturmalara sondan kavli evlâdır, fakat             Türkiyede yaygın değildir. Rükü ve secdeden sonra oturulacak. Ayağa             kalkınca Fâtiha, zamm-ı sûre okunacak. Rükü, secde yapılacak ve             kalkılacak. Bir rek’at kalmıştır, sadece Fâtiha okunacak. Rükü ve             secdeden sonra da oturulacak. Evlâ olanı             budur.

 

 

 

 

12-             Namazımı bir senedir kılmaya çalışıyorum. Fakat sen boşuna zahmet             çekiyorsun diye vesvese geldi. Bundan kurtulmak için ne yapmak             gerekir?

 

Bu, nefsin ve             şeytânın vesvesesidir. Sakın aldırmayın. İslâmiyyetin emretmiş             olduğu ibâdetler içerisinde nefsin en çok düşmân olduğu ibâdet             namâzdır. Namâzda inim inim inler. Böyle durumlarda istigfâra devam             edersiniz.

 

 

 

 

13-             Peygamber Efendimizin ümmeti için kestiği kurbanlardan bizde pay             düşer mi?

 

Evet, düşer.             Ümmetsek düşer.

 

 

 

  

 

14-             Sabah ve akşam namazlarının sonunda Haşr suresinin son ayetlerini,             Lev enzelna dan okuyanda var, Hüvallahüllezi den de hangisi             doğrudur?

 

İki kavil var,             ikisi de câizdir. İkisi okunduğu zamân da o sevâba             kavuşuluyor.

 

 

 

  

 

15- Cenaze             namazı niçin kılınır?

 

Rabbimiz öyle             emrettiği için kılınıyor. Peygamber efendimiz “aleyhissalâtü             vesselâm” cenâze namâzı kılmıştır ve kılınmasını emretmiştir, nasıl             kılınacağını bildirmiştir. Biz Allahü teâlânın emrine, Peygamber             efendimizin “aleyhissalâtü vesselâm” tâlimatına uyarak bunu             yapıyoruz.

 

Cenâze namâzı rükü ve             secdesi olmayan bir namâzdır. Cenâze namâzında meyyit için duâ             ediliyor. Niyyet ederken, (Allah için salâta, meyyit için duâya)             denir.

 

 

 

 

 

16-             Mehter marşı dinlenilebilir mi?

 

Şartlar             uygunsa dinlenebilir.

 

 

 

 

 

17- Bazı müslümanlar noeli kutluyor imanları             tehlikeye giriyor. Peki hıristiyanların müslüman bayramlarını             kutlamasının onlara bir faydası olur mu?

 

İmâm-ı             Rabbâni hazretleri bunu açık net bir şekilde bildiriyorlar. Îmânı             tehlikeye sokar. Noeldir, nevrûzdur, mihricandır, bunlar câiz             değildir. Hıristiyanlar, müslümânların dînî bayramlarını kutlamış             olsalar onlar da bir değişiklik olmaz. Zaten kâfirdir. Bunu             samimiyetle yaparsa, cenâb-ı Hak onun hâtırına ve hürmetine hidâyet             kapılarını açar. Îmânı olmadığı müddetçe ona bir faydası             olmaz.

 

 

 

 

 

18- Tebareke suresi her gece okuyoruz. Bunun             bir faydası olur mu?

 

Elbette.             Kabirde yoldaş olur.

 

 

 

 

 

 

19- İnsanlara hal hatır sorulabilir             mi?

 

Sorulabilir tabii. İnsanlara hâl-hâtır sormanın,             gönüllerini almanın, hediye vermenin, yardım etmenin dînimiz             açısından çok sevâb olduğu bildirilmiş. Mahrem olanlara ve hemcinsi             olanlaradır bu, onun dışında uygun olmaz.

 

 

 

 

 

20- Hazret-i Ömer “radıyallahu anh” hazretleri             namaz kılarken Tebbet suresini okumazmış. Bizde mi böyle             yapmalıyız?

 

Ona biz             rastlamadık. Hanefîde herhangi bir mahzur söz konusu değildir.             Okunmaz diye bir kayd söz konusu değildir, okunur.

 

 

 

 

 

21- Ramazan-ı şerif dışında namaz kılarken             zamm-ı sure olarak Kadir suresini okuyabilir             miyiz?

 

Ramazân-ı             şerîf ayı içerisinde de, dışında da zamm-ı sûre olarak her zaman             okunabilir, herhangi bir mahzuru söz konusu             değildir.

 

 Süfyân-ı Sevrî “rahmetullahi teâlâ             aleyh” buyuruyorlar ki, Dünyâya düşkün olma! Dünyâya düşkün olmak,             kıyâmet günü insanın ayıbını ortaya             çıkarır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir