Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MAZBATASINI ALAN BAŞKAN PARTİ ROZETİNİ ÇIKARDI

Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu geçtiğimiz gün mazbatasını aldıktan sonra Parti rozetini çıkarıp ben tüm Havran halkının Belediye Başkanıyım parti rozetimi çıkarıyorum Türk Bayrağı rozetini takıyorum dedi.

Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu geçtiğimiz gün mazbatasını aldıktan sonra

1- Arefe günü oruç tutmakla alâkalı neler söylersiniz?
 
Çok fazîletlidir. O kadar çok medh-ü senâ edilmiştir ki… Yarın takvîmlerde bildirilen Arefe günüdür. Mübârek bir zamân dilimidir. Bin ihlâs okumak, oruç tutmak, tesbîh, tahmîd, tekbîrleri çoğaltmak çok kıymetlidir.

   

2- İstanbuldayım. Burada mukîmim. Vekâlet vererek Adanada kurbanımı kestirebilir miyim?
 
Tabiî. Önemli olan kurbanı kestirecek kimsenin mukîm olmasıdır. Yoksa kurban nerede kesilirse kesilsin, mühim değildir.

Bişr-i Hâfî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Dünyâya tâlib olan insanlardan dünyâlık istemeye utanmıyor musun? Siz dünyâlığı, dünyâyı yed-i kudretinde tutan Allahü teâlâdan isteyiniz.

   

3- Terviye gününün önemi nedir?
 
Zilhiccenin sekizinci gününe terviye günü deniyor. İbrâhim aleyhisselâm, (Yâ Rabbî! Bana bir erkek evlâd verirsen, onu kurban edeceğim) dedi. Allahü teâlâ da İsmâi aleyhisselâmı ihsân etti. Sonra rüyâsında (Sözün vardı) diye hâtırlatıldı. Acabâ bu, rahmânî olabilir mi, şeytânî olabilir mi? Çünkü Cebrâil “aleyhisselâm” gelmedi. Yanlış bir şey yapmayayım, Rabbime karşı gelmeyeyim diye o günü [Terviye gününü] düşünce ile geçirdi. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” efendimiz bunları bize anlattı. Kıymetli olduğunu bildirdi. Terviye günü, [yani bugün] hacılar hazırlıklarını yapıyorlar. Öğleden veyâ ikindiden, veyâhud da akşamdan itibâren Arafata çıkaracaklar. Sekizinci gün hazırlıklar tamamlanır ve Arafata çıkılır.
 
Terviye günü oruç tutmak, salevât-i şerîfe getirmek, istigfâr okumak, tekbîr, tahmîd, tesbîh, tehlîli çok okumak kıymetlidir. Yarın da imsâkdan güneş batana kadar [her biri Besmele ile] bin ihlâs okumak, hadîs-i şerîfde, (Okuyanın geçmiş günâhlar afv olur, yaptığı duâ kabûl olur) buyuruluyor. Bu akşam Arefe gecesi değildir. Arefe gecesi ve kurban bayramı geceleri, gününden sonra gelir. Bugün de kıymetli, yarın da [Arefe günü] kıymetli bir gündür. Geceleri de öyledir.

   

4- Teşrîk tekbîrlerini, kurban kesen, kesmeyen herkes söyleyecek mi?
 
Bülûğa ermiş ve namâz kılmakla mükellef olan kadın-erkek herkes, Arefe günü sabah namâzından başlayacak, kurban bayramının dördüncü günü ikindi namâzı dâhil, farz namâzlardan [vaktin farzından] sonra, (Allahümme entesselâm ……)dan önce, teşrîk tekbîri okunur.

   

5- Yarın teşrîk tekbîrleri başlıyor. Neler söylersiniz?
 
Arefe günü sabah namâzından itibâren teşrîk tekbîrleri başlıyor. Meselâ sabah namâzının farzını kılıyoruz, selâm veriyoruz, (Allahümme entesselâm ……) demeden önce, (Allahü ekber, Allahü ekber. Lâ ilâhe illallah. Vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) bir defa demek, kadın-erkek, namâz kılan, mükellef olan her müslümâna vâcibdir. Önceki senelerde kazaya kalan namâzları, bugünlerde kaza ederken, teşrîk tekbîri okumuyoruz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir