Kurultayda, bin 225 delege genel başkanın yanı sıra Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerini belirlemek üzere oy kullanacak.
Yoklama ve açılış, divan başkanlığı seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Genel Başkan Devlet Bahçeli açılış konuşmasını yapacak.
Konuşmanın ardından parti tüzük ve programında yapılacak değişikliklere ilişkin komisyonlar kurulacak. Komisyonların çalışması sürerken başkanlık divanı ve MYK faaliyet raporu ile mali rapor okunarak ibraya sunulacak. Tüzük ve parti programı değişiklikleri için kurulacak komisyonların raporlarının görüşülerek oylanmasının ardından siyasi konuşmalar yapılacak ve seçimlere geçilecek. Kongrede, Devlet Bahçeli Genel Başkanlığa yeniden aday olacak. Türkiye Tohumcular Birliği Genel Başkanı Hakkı Şafak Ses ile iş adamı Ahmet Reyiz Yılmaz da daha önce kongrede aday olacaklarını duyurmuştu.
MHP tüzüğüne göre, ”Genel Başkan, Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyeliği seçimlerine adaylık için genel kurul delegesi olmak” gerekiyor. Tüzükte, delege olmayan kişilerin adaylığı için ”parti üyesi olması ve en az 40 genel kurul delegesinin imzası ile adaylığa teklif edilmesi şarttır” hükmü yer alıyor. ”Sonsuza kadar ‘Var Ol’ Türkiye” sloganıyla gerçekleştirilecek kongrede, güvenlik bin 500 civarında polis tarafından sağlanacak. Emniyet güçleri arama noktaları oluştururken güvenlik konusunda parti yöneticileri ile iletişim halinde de olacak.
Öte yandan, parti tüzüğü ve programının, ”Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü olan 2023 yılı hedefi ve 40 yıllık geçmişi olan MHP’nin bundan sonraki 40 yılına yönelik” hazırlandığı öğrenildi. Salonda üzerinde Bir Hilal Uğruna yazılı ve Alpaslan Türkeş ile Devlet Bahçelinin resminin bulunduğu kırmızı beyaz bir pankart asıldı. Kurultayı izlemek üzere yaklaşık 500 basın mensubu da akretide oldu.
