Kimi geceler gözümü uyku tutmaz. O günün faturalarını belleğimin raflarına keser, bendeki yüklerini hafifletmek için zihnimi yorarım. Uykuyla uyanıklık arasında aklımı eşeleyen, harmanlayan düşüncelerimi elekten geçiririm.Kimi gecelerim sabahı uykusuz gözlerimi buluşturur. Yazılarımın temalarına ışık tutan gecelerimdir.
Dün gece aklımı rehin alan düşünce çok basitti aslında. İki gün önce Akçay’daki komşumla iki saat yapmış olduğum konuşma ve onu ikna edememenin burukluğu ile eve dönüşümdü aklıma düşen. 1999 senesinden beri olumlu ilişkiler içinde olduğum komşumu çok sever sayardım. Eşi geçen sene dünyasını değiştirmiş, yaşama küsmüş, bir kaplumbağa gibi kendi kabuğuna çekilmişti. Septik oluvermişti.Güven duyduğu bir kaç komşusundan biri olma ayrıcalığım ve birde uzun yılların hatırı vardı. O gün bana düşüncelerini açmış, bende fikrimi söylemiştim. Onun statik fikirleri ile benim esemem örtüşmemişti. Nedir sorun?
Efendim, komşum 65 metre karelik evini nasıl büyütürüm, nasıl daha rahat kullanırım, düşüncesiyle usta arayışları içine girmişti. Komşum evdeki tadilat işlerini,Akçay yazlık bir belde ve ustaların işi daha çok yaz aylarında olduğundan kış mevsimine ertelemişti. Bu nedenledir ki, çoğu usta kepenk kapatmıştı. Ona tanıdığım ustaların olduğunu, ama öncelikle farklı ustalardan teklif almasını önerdiğim halde bu sözümü dinlememiş, “yan evdeki komşusunun ustasına güvenip” bir hayli uçuk fiyatlarla kol sıvamışlardı.
Komşuma ne dediysem ikna edemedim. O “düz mantık gözlüklerini” kılıfından çıkartmış gözlerine takmıştı. Onun takmış olduğu gözlüklerini çıkartmak mümkün değildi.
Kimi kez düz mantık gözlüklerini taktığımız zaman analitik çözümlerle belgite varmak da mümkün. Çoğu bilmeceler de düz mantıkla daha kolay çözülmüyor mu? Bizi gülümseten Temel fıkrasında olduğu gibi:
Temel bir gün kütüphaneye gider. Biraz bilgi ve kültür edinimi için raflarda gezinirken gözleri, hemen yanındaki adamın koltuk altındaki kalın kitap dikkatini çeker. Merakla sorar:
– Haçan o kitap neyun nesidur?
Adam:
– Düzmantık kitabı,der.
– Ula o nedur ki?
– Bilmiyor musunuz beyefendi?
– Bilmeyrum!
– Anlatayım o zaman,der ve başlamış anlatmaya…
– Evinizde akvaryum var mı?
– Vardur…
– O zaman siz balıkları seviyorsunuz…
– Doğrudur…
– O zaman siz hayvanları da seviyorsunuz…
– Haçan bu da doğrudur…
– E o zaman siz insanları da seviyorsunuz…
– Evet…
– O zaman sizin karşı cinse karşıda ilginiz var…
– Evet vardur…
– E o zaman siz eşcinsel değilsiniz.
Temelin hoşuna gitmiş bu hemen bir düzmantık kitabı almış. Yolda giderken Dursunla karşılaşmış. Dursun Temel’in elindeki kitabı görünce
– Ula Temel nedur o kitap?
Temel de hemen bilgiç bilgiç;
– Düzmantık kitabıdır
– Ula düzmantık da nedur da?
– Ula bilmey misun?
– Yok bilmeyrum
Temel de hemen başlamış anlatmaya:
– Ula sizin evde akvaryum var midur?
Dursun;
– Yoktur, deyince
Temel hemen demiş ki
– O zaman sen eşcinselsin.
***
Yukarıdaki bir fıkraydı. Ama aşağıdaki son günlerde okuduğum bir bulmaca kitabından alıntıdır.Bakalım aşağıdaki testte hangi gözlükleri takınca çözmemiz mümkün. Sanırım biraz sabır gerekli, biraz da düşünce. İlginçtir ki, bu bulmacayı dünyada yüz kişiden iki kişinin çözdüğü söyleniyor.Öyle ki, Albert Einstein’ın bu bulmacayı çocukken tasarladığı biliniyor.
Soru: Kimin balığı var?
Beş farklı renkte beş ev var. Her evde farklı bir ülke vatandaşı yaşıyor. Beşinin de sevdiği bir içecek, uğraştığı bir spor, beslediği bir hayvan türü var. Besledikleri hayvanlar, uğraştıkları sporlar ve sevdikleri içecekler farklı.
Bilgiler:
1. İngiliz kırmızı evde yaşıyor.
2. İsveçlinin köpekleri var.
3. Danimarkalı çay içer.
4. Yeşil ev beyaz evin solundadır.
5. Yeşil evin sahibi kahve içer.
6. Futbol oynayan kişinin kuşları var.
7. Sarı evin sahibi beyzbol oynar.
8. Ortadaki evde oturan adam süt içer.
9. Norveçli ilk evde oturuyor.
10. Voleybol oynayan kişi kedileri olana komşu oturuyor.
11. Atı olan adam beyzbol oynayana komşu oturuyor.
12. Tenis oynayan kişi bira içer.
13. Alman hokey oynuyor.
14. Norveçli mavi eve komşu oturuyor.
15. Voleybol oynayan adamın komşusu su içer.
Ufak bir ipucu:
Bu bulmacayı çözmek için önce bir kalem ve kağıda beş adet kare çizmelisiniz. Her ev için bir kare; ülke, ev rengi, içecek, spor dalı ve hayvan için de ayrı bir satır ayırdıktan sonra ipuçlarından yola çıkarak mantığınızı devreye sokmalısınız.
Bol sabır ve şans dilerim.