Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Özgür Gezen Tavuk Yumurtaları’na vatandaşların oldukça yoğun olduğu belirtildi. Türkiye genelinde yaşanılan kuş gribi vakalarının ardından organik tavuk ürünlerinin daha sağlıklı olduğuna ilişkin inancın yaygınlaşmasıyla Ayvalık’ta da vatandaşların özellikle çocukların kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılayan yumurtaların tüketimine yönlendiği bildiriliyor. Ayvalık’ta Tostçular Çarşısı girişinde seyyar tezgâhında Özgür Gezen Tavuk Yumurtası satışı yapan 69 yaşındaki Hasan Özkaraman ürettiği yumurtaları zeytinlik arazisinde serbestçe gezen tavuklarından elde ettiğini kaydederek, “Bizim yumurtalarımız son derece sağlıklı ve organiktir. Zira tavuk sanayinde hızlı üretimden dolayı birçok tavuk ve türevlerinin hormon ilaçlarıyla geliştirildiği savunuluyor. Biz ise tamamen doğal koşullarda yetiştirdiğimiz tavuklarımızı zeytin arasında serbest bırakarak, doğal yollarla yemlenmesine fırsat veriyoruz. Böylelikle de günlük yumurta elde ediyor ve bunu da her gün müşterilerimize sunuyoruz” dedi. Organik yumurtada da dikkat edilmesi gereken noktaların olduğuna işaret eden Özkaraman, “Mesela bazı köylüler günlük topladıkları yumurtaları poşetleyerek bekletiyorlar. Bu sıcak havalarda da bu yumurtaların bozulma riski ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden de biz yumurtanın aynı günde satılıp, kısa sürede tüketilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz bugün yumurtlayan tavuğun kuluçkasından aldığımız yumurtaları, en geç bir gün sonra satıp, aynı gün tüketilmesini sağlıyoruz” ifadelerini kullanarak, ürettiği yumurtaları 0.75 kuruşa satışa sunduğunun da altını çizdi. Öte yandan Ayvalık’ta vatandaşların organik tavuk ürünlerine yönelmesi ise Ayvalıklı Kümes Hayvanları üreticilerini de memnun ettiği öğrenildi. Bu kapsamda, Ayvalık Kümes Hayvanları Derneği Başkanı Cemal Erhanoğlu, Piliç sanayinde kuş gribi gibi hastalıkların ortaya çıkması tavukçuluk sektörünün ciddi darbe aldığını vurguladı. Tavuk ve yumurta tüketimine olumsuz etki veren söz konusu hastalıklara karşın halkın organik ürünlere yöneldiğini ifade eden Erhanoğlu, “Bizler çocukluğumuzda sanayi yumurtası tüketmezdik. Ayvalık’ta hemen hemen her evde bir kümes bulunurdu ve annelerimiz bu kümeslerde bulunan tavukların taze yumurtalarıyla büyütmüştü bizleri. Ancak gelişen teknolojiyle organik tavuk ve türevleriyle yumurta tüketimi hızla düştü. Artık çoğu vatandaş sadece hobi olarak bu üretime yöneldi. Oysa en sağlıklı üretim organik üretimdir” dedi. Ayvalık’ta tavuk sanayinin bulunmadığını hatırlatan Cemal Erhanoğlu, bu kapsamda ilçedeki en büyük eksikliğin organik tavuk üretimi yapan çiftliklerin bulunmaması olduğunu da sözlerine ekledi.
