Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tariş Zeytinyağı 5 lira fiyat açıkladı

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği bu yıl ortaklarına yapacağı ön

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği bu yıl ortaklarına yapacağı ön ödemeyi Kuzey Ege sızma zeytinyağında litre başına 5 lira, Güney Ege sızma zeytinyağında 4,3 lira olarak belirledi. Zeytinyağında kesin fiyatların henüz belli olmadığını, önümüzdeki aylar içinde, büyük ihtimalle de yılbaşı gibi belli olacağını dile getiren Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Tariş’in belirleyeceği fiyatların piyasada oluşacak fiyat skalasının üzerinde belirleneceğini söyledi. Çetin, avans ödemelerinin bugünden itibaren başladığını duyurarak, ”Bu yıl ortaklarımıza yapacağımız ön ödemeyi Kuzey Ege sızmada litre başına 5 lira, Güney Ege sızmada 4,3 lira olarak tespit ettik” dedi. Ön ödemenin peşin olarak yapılacağını aktaran Çetin, sonraki süreçte piyasa gelişmelerini takip edip, ortaklarına kesin fiyat belirlendikten sonra aradaki farkı ödeyeceklerini ifade etti. Bu yıl 5 lira olarak saptadıkları Kuzey Ege sızmada ön ödemenin geçen sene 2,5 lira olarak verildiğini hatırlatan Çetin, aradaki farkın son tüketici için çok fazla fiyat artışı olarak yansımayacağını, sadece üreticiye önceden verilecek paranın daha yüksek olması anlamına geldiğini anlattı. Çetin, böylece sızma zeytinyağında litre fiyatının 5 liranın çok altında kalmamasını sağlamaya çalıştıklarını ifade ederek, ”Tüketicilerimize çok pahalı ürün gideceğini sanmıyorum, amacımız üreticimizi ayakta tutmak” dedi. Zeytinyağında dünya ikinciliği hedefi için ulusal politikaların dikkatli yapılması gerektiğine işaret eden Çetin, dahilde işleme rejimi (DİR) talebinin Türkiye’de zeytinyağı sektörünün önünü tıkamak anlamına geldiğini söyledi.
 
Sektörde belirleyici olan dış pazarları değerlendiren Çetin, İspanya’da küresel krizin ilk şoklarında üreticilerin hızla satışlar yapması nedeniyle fiyat düşüşlerinin yaşandığını, bu sürecin Türkiye’deki piyasayı da etkilediğini anlattı. Çetin, bu sene dünya pazarlarında çok büyük fiyat dalgalanmaları beklemediklerini, ama her zaman olduğu gibi hasat dönemlerinde fiyatlarda kısmi bir gerileme olabileceğini, bu noktada Tariş gibi kooperatif ve birliklerin bir nevi sigorta işlevi gördüğünü, dünyada tarımsal kooperatiflere duyulan güvenin hızla arttığını dile getirdi. Türkiye’de yüksek fiyat dalgalanmaları beklemediklerini kaydeden Çetin, konjonktürel olarak taleple birlikte küçük küçük artışların olabileceğini söyledi. Çetin, Tariş olarak bu yıl en az 15 bin ton zeytinyağı almak istediklerini belirterek, ”15-20 bin ton ürün alabilecek mali gücümüz var, paramız var. Ödemelerimizi öz kaynaklarımızdan yapacağız. Hiçbir bankadan kredi kullanmadık, borcumuz yok. Ama ihtiyaç duyarsak kredi kullanabiliriz tabii” dedi.
 
 
Bazı yağlı bitkilerin genetiği değiştirilmiş tohumlarla üretim yapılmasının birçok açıdan önemli tehditler oluşturduğunu dile getiren Çetin, GDO konusunda ciddi kaygılar taşıdığını söyledi. Genetiğini müdahale yapılamayacak tek yağın zeytinyağı olduğunu belirten Çetin, mısır yağındaki GDO tartışmalarının zeytinyağına talebi arttırıp arttırmayacağı ile ilgili soruya, gıdaların genetiğine müdahale etmenin ciddi tehditler yarattığını, bu nedenle ”kötülükten” iyilik beklememek gerektiği cevabını verdi. Türkiye’nin hızla kendi değerlerine dönmesinin ve ülkede üretilen yağların sahiplenilmesinin önemine işaret eden Çetin, ”Böyle yapmazsak başımıza geleceklerden kendimiz sorumlu oluruz. Yerli malı haftasını tekrar yaşatmalıyız” diye konuştu. Cahit Çetin, gazetecilerin kırsal kalkınma desteklerine ilişkin sorusu üzerine teknoloji yenileme ve azot gazı baskılı sistemleri kurmak için destekleri kullanabileceklerini ifade etti.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir